Mit tanácsolt Meyer Friedman az A típusúaknak?

Sokat foglalkoztam az előzőekben már az A és B típusú emberekkel (itt és itt) és Meyer Friedman, híres kutató nézeteivel a témában. Friedman szerint az A típusú embereket gyakran jellemzi az, hogy hadilábon állnak az idővel, állandóan sietnek valahova és képtelenek a lenyugvásra. Friedman kidolgozott néhány jótanácsot a számukra és szakemberek segítségével első szívrohamukon átesett embereknek segítettek is a kialakult viselkedési mintáikon ez alapján változtatni. Azt tapasztalták, hogy a második infarktus kockázata ezeknél az embereknél jelentősen csökkent. A következő bejegyzésekben szeretném megosztani Veletek Friedman úr tanácsait, ami remélem Nektek is segít majd.

Ismerd meg önmagad! 

Friedman szerint ezt a típust jellemzi egyfajta belső bizonytalanság, külső elvárásoknak való megfelelés. Azt tanácsolja ezért, hogy nézzenek szembe az ilyen típusú emberek azzal, hogy mik valójában a pozítív tulajdonságaik, képességeik és mik a hiányosságaik. Mindez segíthet abban, hogy az önértékelésük ne kívülről, hanem belülről táplálkozzék.

Találj vissza önmagadhoz!

Minden nap szakíts ki időt olyan dolgokra, aminek semmi köze nincs a szakmádhoz, munkádhoz.

Használd ezt az időt ki arra, hogy minél több emberrel kommunikálj és hallgasd meg őket, ez szélesíteni fogja a látókörödet.

Halmozz fel minél több kellemes emléket. Tudatosan figyelj arra, hogy egy adott napon mi okozott számodra kellemes élményt, élvezd ki ezt és koncentrálj arra, hogy ez az emlék meg is maradjon. Gondolj erre vissza tudatosan napokkal, hetekkel később is.

Tűzz ki életcélokat! 

A karrier célodon túl kell, hogy legyenek életcéljaid is, amit a személyes életedben szeretnél elérni. Ezeknek legalább olyan fontosnak, vagy akár fontosabbnak kell lenniük, mint a karrierednek, munkádnak. Ha ezeket összegyűjtöd, ez segíthet abban, hogy helyes egyensúlyban legyen a munkád és a magánéleted. Ne felejtsd el ezeket időről időre át is nézni.

Szakadj el a materializmustól egy kicsit! 

A mai emberek a technika lázában élnek és alapvetően földhözragadtak. Friedman szerint ennél a típusnál különösen jellemző a túlzott racionalitás. Figyelj jobban az intuíciódra és a bensődre! Erősítsd a belső, spirituális emberedet.

Fogadd el, hogy egy sikeres élet mindig befejezetlen! 

Ezek a típusú emberek nemcsak arra törekszenek, hogy mindent befejezzenek, amit elkezdtek, hanem ezen túlmenően arra is, hogy mindent a lehető leghamarabb fejezzenek be. Ennek érdekében képesek a végletekig hajszolni önmagukat és a környezetüket is. Egyedül a befejezettség állapotában képesek csak megnyugodni. Ezzel szemben az élet alapvetően befejezetlen tevékenységek sorozatából áll, ami ráadásul fokozottan igaz az A típusra, aki hajlamos arra, hogy jóval többet vállaljon magára, mint amennyit meg tud csinálni. Úgy kell az életedre tekinteni, mint olyan tevékenységek sorozatára, aminek csak egy része lesz valaha is befejezve. 

Nos, mit gondoltok a fenti listáról? 

A következő alkalommal folytatom és kimondottan a hurrysickness témájával kapcsolatban szeretném megosztani Veletek, hogy mit javasolt Dr. Friedman.