Hogyan kezelhető a hurrysickness az A típusú embereknél?

A mostani bejegyzésben szeretném megmutatni Nektek, hogy kimondottan a hurrysickness témájában mit tanácsolt Dr. Friedman a sietős pácienseknek.

Vedd észre, hogy hurrysickness-től szenvedsz! Sokan annyira hozzászoktak már az állandó rohanáshoz, hogy ezt tekintik normálisnak, az élet velejárójának tartják, úgyanúgy, mint például azt, hogy éhesek vagy szomjasak vagyunk. Pedig ez nem így van.

Találd meg a hurrysickness okait! Friedman szerint nagyon sok A típusú személyiségben van egyfajta rejtett bizonytalanság, ami származhat a gyerekkorból, vagy kialakulhatott később is. A legnagyobb félelmük ezeknek az embereknek általában az, hogy előbb vagy utóbb nem lesznek képesek megbírkózni bizonyos szituációkkal és ennek következtében elveszíthetik azt a státuszt, megbecsültséget, amivel most rendelkeznek és ezt a meggyőződést még a sikerek sem tudják feltétlenül megszüntetni vagy átfordítani.

Hagyd el a régi meggyőződéseidet és cseréld azokat újakra! Ne feledd, hogy egy sokkal megelégedettebb és teljesebb életet élhetsz, ha ez sikerül. Nézzük, milyen meggyőződésekről is lehet itt szó:

(1) “A kemény munkának köszönhetem a társadalmi és gazdasági sikereimet.”

      1.  A sietséggel az a baj, hogy sohasem lehetsz elég gyors, hiszen mindig tudsz még gyorsabb lenni. Ha objektíven megvizsgálod az általad csodált emberek sikereit, kiderül, hogy a gyorsaság mellett számos egyéb képességeiknek, szerencséjüknek, kapcsolataiknak is köszönhették a sikerüket. Vizsgáld meg és tudatosítsd saját magadra vonatkozóan is, hogy milyen valódi okok állnak a sikereid mögött: lehet, hogy a kreativitásod, jó döntéseid, rendszerezési képességed vagy kitartásod épp olyan sokat számított, mint a kemény munka?


(2) “Nem tudok mit tenni ellene.” 

      1. Meg kell különböztetni a rossz szokásokat a személyiség alapját képező érzelmi, mentális és szellemi tényezőktől. A szokások pedig és így az állandó rohanás is, megváltoztathatók, de ehhez a jószándéknál egy sokkal nagyobb eltökéltségre és kitartásra van szükség.


(3) “A bennem lévő bizonytalanság túl mélyen gyökerezik.”

      1.  Az emberi életben a kudarcok kikerülhetetlenek. Az A típusúak ennek kezelésére többnyire azt a stratégiát fejlesztették ki, hogy megpróbáltak minél több kézzel fogató dolgot, pénzt, anyagi javakat, társadalmi elismerést felhalmozni. Így nem a tehetségére építi az ilyen típusú ember a biztonságát hanem sokkal inkább a felhalmozott javakra, pozícióra. Először nézz szembe a bizonytalansággal, az attól való félelemmel, hogy elveszítheted a megbecsült helyedet. Ha jobban belegondolsz, ennek megtartása igazából sokszor nem is rajtad, hanem sokkal inkább rajtad kívülálló tényezőkön múlik. Állítsd helyre a személyiséged stabilitását! 

Hogyan állíthatod ezt helyre? Friedman igen kimerítően tárgyalja ezt a témát a könyvében – Treating Type A behaviour -, a következő bejegyzésben szeretném megosztani Veletek ezt is.