Burnout

Egy egészen jó kis cikk jelent meg a kiégésről az origo-n. Tényleg érdemes elolvasnotok: A kiégés első állomása.
A cikk leírja a kiégés különböző fázisait, amit a következő ábrán jól tudtok követni:

Forrás: Hézser Gábor

Kihez fordulhatsz, ha magadra ismertél?
1. Coach – azokban a fázisokban, amikor még nem nagy a baj nagyon sokat segíthet. Tudatosabban fogsz reagálni és a negatív spirált le tudod állítani a coaching segítségével. Mintha csak rendet raknál a fejedben.
2. Szupervizor – a segítő szakmákban nem ismeretlen, a business világban annál inkább. A szupervizió kifejezetten foglalkozik a szakmai elfáradással és a kiégés megelőzésével. Segíti a szakmai kompetenciák megerősítését, a szerepek tisztázását, a változásokhoz való jobb alkalmazkodást. Egyfajta személyiséggondozás zajlik a szupervizió során, a módszer pedig többnyire az önreflexióra épít. Nagyon ajánlom, főleg ha már mélyül a kiégés, de még nem ért el kritikus fázisba.
3. Pszichológus – bizonyos esetekben egyértelműen terápiára van szükség és ezt most komolyan és nyomatékosan mondom. Ezekben az esetekben Münchausen báró módjára garantáltan nem fogjuk tudni magunkat kihúzni a sárból.

Ha elfogadsz egy tanácsot, ne vedd félvállról, ha magadra ismertél. Ezerszer hallottuk már, hogy a stressz előbb utóbb betegségeket okoz és sokszor a pszichoszomatikus tünetek is egészen elviselhetetlenek tudnak lenni. Gondolkodjunk egy kicsit józanul! Ha már napok óta lázasak vagyunk nagy valószínűséggel el fogunk menni az orvoshoz és megfelelő gyógyszert kérünk a bajunkra. Ha nem tesszük ezt meg, akkor kellemetlen szövődménnyel vagy hosszabb betegséggel is számolhatunk. Ha megvágjuk a kezünket és a vérzés nem akar elállni mert a seb mély, akkor orvoshoz megyünk, aki lefertőtleníti, összevarrja és bekötözi a sebet. A lelkünk vajon miért nem ennyire fontos? Ma már arról is sokszor beszélnek, hogy a gondolkodásmódunk szinte teljesen meghatározó lehet egy probléma vagy betegség kimenetelénél. A kiégésnél pont ez az egyik nagyon is szembeszökő változás. Elveszti az ember a probléma megoldására való képességét és mindent egy sötétszürke szemüvegen keresztül lát.

Akkor miért is nem teszel ez ellen?